Tüm haberleri okumak için TIKLAYIN

DİKKAT ! Tüm haberleri okumak için yukarıdaki TRAKYA FUTBOLU39 (TIKLAYIN)

3 Aralık 2010 Cuma

FUTSAL Kırklareli'nde

  
Futsal (Salon Futbolu) artık Kırklareli'nde. TFF Futsal yetkilileri Kırklareli'ne gelip çok önemli bir projeye imza attılar. Salon futbolu olan FUTSAL ligi artık Kırklareli'nde de gerçekleşecek. 29 Kasım Pazartesi günü TFF HİF Planlama Sorumlusu Sertan Kırağası TÜFAD Kırklareli şubesine gelerek TÜFAD Başkan Yardımcısı Turhan Gökbayrak ile bir araya geldi. Daha sonra TFF HİF Planlama Sorumlusu Sertan Kırağası, TÜFAD Kırklareli Şube Başkan yardımcısı Turhan Gökbayrak ve TÜFAD Yönetim Kurulu Üyesi Özay Balci ile birlikte Kırklareli İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü Şube Müdürü Metin Delmincioğlu'na bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette FUTSAL Kırklareli Projesi hakkındaki projesini Şube Müdürü Metin Delmencioğlu'na sunan TFF HİF Planma Sorumlusu Sertan Kırağası, Kırklareli'nde futbolun giderek önemli hale geldiğini belirterek " Kırklareli'ni, FUTSAL Trakya Merkezi yaptık. Belli bir potansiyel var. Çevre İllerden gelecekler takımlar ile Kırklareli Merkezdeki takımlar arasında güzel ve çekişmeli müsabakalar olacağına inanıyoruz."dedi.

Bu yıl ülkemizde 16 ayrı bölgede düzenlenecek olan Efes Pilsen Futsal Ligi Kırklareli Merkez olmak üzere Trakyada da düzenlenecek. FUTSAL Ülkemizde ilk olarak 2008-2009 yılında 8 Bölgede Efes Pilsen Futsal ligi altında 64 takımın katılımı ile düzenlendi. 8 Bölgenin birincileri Türkiye Finallerinde yer aldı. 8'li finallerde eleme usulü 2008-2009 sezonu Türkiye Şampiyonu Gazi Üniversitesi takımı birinci olarak ülkemizi ilk defa Uefa Futsal bazında temsil etti. Geçtiğimiz Yıl FUTSAL 16 ayrı bölgede gerçekleşti. Bölge Müsabakaları sonunda 16 Bölge birincileri 4 farklı bölgede finale kalma mücadelesi verdi. Bu finaller sonunda İstanbul Üniversitesi takımı Türkiye Şampiyonu olarak Ülkemizi UEFA FUTSAL'da Türkiye Futbol Federasyonu desteği ile temsil etti.

FUTSAL nedir?

Futsal ilk olarak 1930'larda Uruguay'da ortaya çıkan ve 90'lı yılların sonunda tüm dünyaya yayılan spor salonlarında özel bir zemin üzerinde oynanan bir futbol oyunudur.

Futsal kelimesi temel olarak kapalı alan futbolu anlamına gelen Portekizce Futebol De Salao veya İspanyolca Futbol De Sala kelimelerinden gelir.

Futsal sayesinde gelişim kaydeden yetenekler, Brezilya futbolundan çıkan yıldızlarda açıkça görülmektedir. Pele, Zico, Ronaldinho, Juninho, Robinho, Ronaldo, Bebeto gibi önemli yıldızlar yeteneklerini futsal sayesinde geliştirmişlerdir.

Futsal'da her futsal oyuncusu takımının %20'sidir. Bütün oyuncular aktif roldedirler. Futsal, maç başına 50 şut ve 8 gol ortalama ile oynanır. Dar alanda ve hızlı bir şekilde oynandığı için hakemlerle tartışma yaşanmasına olanak vermez. Teknik beceriler ve görsellik ön plandadır, buna bağlı olarak oyuncuların futbol becerilerine yüksek katkı sağlar. Futsal, birisi kaleci olmak koşuluyla beşer oyuncudan, yirmişer dakikalık iki devrede oynanır. Maksimum yedek oyuncu sayısı 7'dir ve FIFA kurallarına göre oyuncu değişikliğinde sınır yoktur. Futsal topu çapı 62cm'den büyük 64cm'den küçük olan, 400 gramdan ağır 440 gramdan hafif olan toplarla oynanır. Futbol topundan farkı ise futbol topuna göre daha az sekmesidir.

FUTSAL tarihi

Futsal, ülkemizde dönem dönem amatörce oynanmış olsa da yurtdışındaki geçmişi çok eski yıllara uzanıyor. Carlos Cariani'nin, 1930 yılında YMCA derneklerinden futbola meraklı gençleri davet ederek kurduğu küçük lig bu sporun da başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Uruguay'ın Montevideo şehrinde başlayan bu spor önceleri hentbol sahalarında daha sonra da açık ya da kapalı basketbol sahalarında oynanarak hızlı şekilde yayılıyor. Spora adını veren isim Portekizce "Sala" yani "Futbol" kelimesinden türetilmiştir.

İlk etapta daha küçük çapta turnuva ve liglerde amatör şekilde oynanan oyun daha sonraları Güney Amerika'nın farklı ülkelerine yayıldı ve beğeni kazandı. Futsalın ilk 50 yıllık periyodunda oyun durmaksızın gelişme kaydetmeye devam etti ancak uluslararası boyutta müsabakalar ilk kez 1965 yılında gerçekleştirilmeye başladı. Düzenlenen ilk turnuvayı "Boyalı Kuşlar" lakaplı Uruguay milli takımı kazanmıştır. Ardından Brezilya, spora tam anlamı ile ambargo koymuş ve üst üste ne kadar kupa varsa kazanmıştır. 1979 yılından 1984 yılına kadar Güney Amerika Kupası, Pan Amerikan Futsal Kupası, Dünya Kupası gibi düzenlenmiş tüm turnuvaları şampiyon olarak tamamlamıştır.

Futsal 1982 yılında Amerika'da, takip eden yıllarda da dünyanın farklı ülkelerinde oynanmaya başlamıştır. Futsala duyulan bu ilgi, sporun 1989 yılında FIFA şemsiyesi altına girmesi ile profesyonellik kazanmıştır. Ancak ilk Dünya Kupası 1982 yılında FIFUSA tarafından Brezilya Sao Paulo'da düzenlenmiş ve Brezilya şampiyon olmuştur.

İkinci Dünya Kupası, 1985 yılında İspanya'da düzenlenmiş ve bu kupayı da Brezilya kazanmıştır. Brezilya'nın bu önlenemez galibiyet serisi 1988 yılında Avustralya'da FIFUSU tarafından düzenlenen Dünya Kupası'nda Paraguay'ın şampiyonluğu ile sonlanmıştır. Sporun, FIFA' ya bağlanmasından sonra, sırası ile Hollanda (1989), Brezilya (1992), Brezilya (1996), İspanya (2000), İspanya (2004) şampiyon olmuştur.

Türkiye'de FUTSAL

Ülkemizde dönem dönem amatör olarak oynanmış olan futsal sporu için ilk profesyonel oluşum 2005 yılında Türkiye Futsal Milli Takımı'nın kurulması ile gerçekleşmiştir. Milli Takım'ın teknik direktörlüğünü Ömer Kaner yapmaktadır.

2 Mart 2009'da ilk resmi maçlar ile Efes Pilsen Futsal Ligi kurulmuş ve Türkiye'de kulüpler seviyesinde profesyonel futsal dönemi başlamıştır.
 
KAYNAK:GAZETE TRAKYA....

Hiç yorum yok: